Musikk - Verda 1980-90

[Historie] [Norsk] [Kunst og design] [Musikk] [Oppgåver] [Elevarbeid]

HOVUDMOMENT FRÅ PERIODA:

World-music.
Etnisk musikk frå alle verdenshjørner fekk etter kvart ein felles møte plass i plateindustrien, på konsertar og på festivalar. Desse smale musikkformene fekk ei mangedobling av tilhengarar når dei vart blanda med andre sjangarar og vart framført på utradisjonelle instrument. Mari Boine sin musikk med røter i samisk joik er eit godt eksempel på dette. Jan Garbarek er ein annan norsk musikar  som er verdskjend og som med utgangspunkt i jazzen har brukt etnisk musikk blanda med klassisik musikk frå mange epoker.

Mange musikarar var ikkje lenger så fokusert på å føre vidare dei store linjene i kunsten, men å forsyne seg av bitar på tvers av epoker og musikkartar.

STIKKORD:
 • World-music
 • Jazz
 • Rock
 • Den nye hardrock-bølga
 • Svart funk/soul
 • Kvinnerevolusjon
 • Klikk på bilete for større versjon av Miles Davis!

  Miles Davis

  Jazz.
  I 1980-åra auka interessa for storbandswing og bop`en fekk også eit oppsving. Jazzrocken fekk likevel den største publikumet t.d gjennom Miles Davis.

  Rock.
  Rocken i 1980-åra bygde på ein snart 40 år gamal tradisjon. Mange av utøvarar gjennom tidene har vore svært dyktige og utvikla individuell stil med høg musikalsk kvalitet. Videoen fekk sitt gjennombrot der lyd-bilete og tekst smelta saman til ein heilskap. Den amerikanske musikk-kanalen M-TV tok til å sende video døgnet rundt.

  Klikk på bilete for ein større versjon av Eurythmics!


  Synthesizeren vart 80-åras sitt viktigast instrument som både lydprodusentar og artistar klarte å nytte på ein meir kreativ måte t.d Gruppa Eurythmics. Nokre tok avstand frå den synthbaserte rocken og søkte bakover til rocke-røtene sine. Sørstatsbandet R.E.M og Bruce Springsteen er typiske for denne utviklinga.
  Bruce Springsteen - klikk på bilete for større versjon!
   Masse lydklipp av Bruce Springsteen!

  Den nye hardrock bølga.
  Hardrocken vart ein viktig sjanger også i 1980-åra. Gruppene AC/DC, Iron Maiden, Motorhead og gitaristen Eddie Van Halen bles liv i denne stilen. Ved slutten av 80-talet hadde cd-en teke over for vinylplatene, og mange gamle klassikarar vart gitt ut på nytt.

  Klikk på banneret for å kome til nettsidene til Iron Maiden!


  Svart funk/soul.
  Klikk på bilete av Prince for å sjå ein større versjon!
  Den soulbaserte rocken i 1980-åra var dominert av dei to artistane Prince (1958-) og Michael Jackson. Den mest kontroversielle var Prince som tok opp fleire tabu-emner i tekstane sine. Michael Jackson var barnestjerne i Jackson Five og vart den artisten som selde mest plater i 1980-åra.

   Videoar og musikk av Michael Jackson! (hans offisielle heimeside)

  Kvinnerevolusjon.
  Madonna - klikk på bilete for å sjå ein større versjon!
  Rocken sitt kvinnesyn har til tider vore prega av fordommar. Punkrocken hadde eit meir liberalt syn som gjorde det lettare for kvinnelege artistar å nå fram. Dette gjeld m.a Suzanne Vega ( 1960-) som med akustiskorientert rock nådde eit stort publikum. Madonna provoserte mange, men har markert seg etter eigne idear og reglar. Ho og Michalen Jackson er gode eksempel på 1980-åra sine mange videoartistar. Kate Bush er ein annan kjend kvinneleg artist frå 1980-åra

  [Same periode Norge]

  Google

  [Startside] [Arbeidsmåte] [Læreplanar] [Perioder] [Lenker]

  Temaweb er ein netteneste frå PILOT, Møre og Romsdal
  Redaktør:
  Åshild Støbakk (Godøy skule - www.godoy.no)
  Webmaster: Svein Frøystad Oppdatert: 25.01.04