Musikk - Verda 1990-2000
 
 

[Historie] [Norsk] [Kunst og design] [Musikk] [Oppgåver] [Elevarbeid]

HOVEDMOMENT FRÅ PERIODEN:

Klassisk musikk.
Det er økende interesse for den klassiske musikken i perioden 1990–2000 fordi det er kommet flere konsertinstitusjoner og orkestre, og fordi den generelle musikkutdanningen er blitt bedre. Plateselskapene har også vært villig til å satse mer på et klassisk repertoar.

Det er blitt tettere kontakt mellom ulike musikkformer, og grensene mellom klassisk musikk, populærmusikk, jazz og andre musikkformer er tildels blitt utvisket. Musikken kalles crossover- går på kryss og tvers av musikksjangrene.

STIKKORD:
 • Klassisk musikk
 • Crossover
 • Samtidskomponister
 • Folkemusikk
 • Populære danser
 • Jazz / Rock- og popmusikk
 • Sponsor/reklame
 • Humanitært arbeid
 • Soul / World Music
 • “Mainstream”
 • Grunge / Årtusenskiftet
 • Techno / Hip-hop / Trip-hop
 • Filmmusikk
 • Crossover.
  Crossover er en krysning av klassisk og populærmusikk: grensene mellom musikkartene er utvisket.

  Bond-kvartetten - klikk på bilete for større versjon!Andrea Bocelli, Bond-kvartetten, Sarah Brightman og Helmut Lotti er eksponenter for crossover, og de selger mer enn popartister. Crossover er ikke nytt, og da Yehudi Menuhin og Stephanie Grappelli slo sine fioliner sammen skapte det noe nytt både for jazz og klassisk musikk.

   Lytt til musikk av Sarah Brightman

  Samtidskomponister.
  Det oppstår ingen nye stilretninger i denne perioden, men hver komponist utarbeider sin individuelle, personlige stil. Hvordan musikken vil utvikle seg er vanskelig å forutse, men samtlige former og stilarter vil nok fortsette å eksistere ved siden av hverandre.

  Claude Michel Schönberg - klikk på bilete for større versjon!Claude Michel Schönberg (1944-) Fransk komponist og dramatiker som fikk gjennombrudd med La Rèvolution Francaise. Dette var hans første samarbeid med librettisten* (*den som skriver teksten/historien) Alain Boublil. De slo igjennom internasjonalt med musikalversjonen av Victor Hugos : Les Miserables, som ble en verdenssuksess etter Londonpremieren i 1985. Schönbergs verker har få eller ingen replikker, og er egentlig nærmere operaen enn musikalen i form. Miss Saigon er en annen kjent pop-opera som er laget av disse to.

   Se videoklipp og hør musikk fra Miss Saigon!

  Folkemusikk.
  Det er blitt større interesse for folkemusikk og folkedans. Folketoner og folkeinstrumenter opptrer innenfor jazz, rock og pop i ulike sammenhenger. Det er mye eksperimentering i samspillformer. Musikk fra folkekulturen har lenge vært brukt i konsertsammenheng, og spesielt innen jazz er bruken av autentisk folkemusikk fra alle deler av kloden blitt en viktig faktor, både som rytmisk og tematisk materiale og som inspirasjon for improvisasjon.

  Populære danser.

  Riverdance:
  Den verdensberømte forestillingen ”Riverdance” ble utviklet i Dublin i 1990-årene på grunnlag av folkedansen Reel. Stilen i forestillingen bygger direkte på de irske folkedansene, der føttene skal gå som trommestikker, mens overkroppen er helt i ro.

  Riverdance - klikk på bilete for større versjon!

  Breakdance/hip-hop:
  Breakdance er en solodans basert på mimeteknikk og dristig akrobatikk med bl.a. piruetter og momenter der danseren snurrer rundt stående på hodet. Dansen ble utviklet på gatene i South Bronx av arbeidsløse ungdommer. Dansen utføres gjerne av en gruppe der deltakerne står i en ring. Etter tur danser alle alene inne i ringen. Musikken er gjerne rappemusikk. Mange store artister har breakdance i repertoaret. Mest kjent er Michael Jackson.

  Jazz.
  Begrepet jazz forandres stadig. Det som har preget tiåret, er sterkere påvirkning fra ulike musikkformer fra hele verden, men ingen ny stor stilskaper har dukket opp.

  Rock- og popmusikk.
  Popmusikken blir stadig mer oppdelt i båser. Enkelte artister forsvinner like raskt som de dukker opp, mens andre kommer for å bli.

  I Roskilde i Danmark arrangeres hvert år en rockmusikkfestival som trekker publikum fra hele Nord-Europa. Norwegian Wood er en utendørs festival i Frognerparken i Oslo. Startet i 1992. Her er også  en talentscene som skal gi nye norske talenter mulighet til å komme fram i lyset.
  Festivalen Norwegian Wood - klikk for å kome til websidene!


  Sponsor/reklame.
  Sponsorsystemet har de siste årene gjort seg gjeldende for alvor. Mange artister har inngått enorme reklamekontrakter. F.eks. Tina Turner og Michael Jackson. Det er også blitt vanlig at konsertturneer sponses.

  Humanitært arbeid.
  Klikk på bilete for å sjå ein større versjon av Elton John!
  Mange pop og rockmusikere har markert seg gjennom sitt politiske og humanitære engasjement. Bob Geldof Band Aid og Live Aid innledet en serie konserter for diverse formål. I 1992 startet Elton John en aids-givergruppe, etter at hans venn Ryan White døde av sykdommen. Alt som Elton John tjener på singlene sine gir han til givergruppen. I 1995 tok en ny generasjon rockemusikere ansvar i prosjektet War Child, som hadde som mål å hjelpe barn i Bosnia.

  Soul.
  Røttene er sterke i denne svarte musikken. I sentrum for oppmerksomheten midt i 1990-årene står Whitney Houston og Mariah Carey, hovedkonkurrenter både i platesalg og stemmeprakt. Janet Jackson har også stor suksess. Andre som har høstet stor anerkjennelse er Anita Baker, Natalie Cole og britiske Sade. Nyere navn er Toni Braxton , Vanessa Williams og Des`Ree. Blant mannlige artister har Michael Jackson, og sangeren Prince tiltrukket seg mye av rampelyset både som artister og pga sin personlighet.

  Whitney Houston - klikk på bilete for å sjå større versjon!

  World Music.
  World Music, verdensmusikk, er en betegnelse på musikk som blander elementer fra ulike deler av verden. Flere kjente rock- og popartister har latt seg inspirere av musikk særlig fra Afrika og Latin-Amerika, f.eks. Paul Simon, Peter Gabriel og Ry Cooder.

  Afrikanske sangere har blandet sin hjemlige musikk med elementer fra pop og rock, og fått et stort internasjonalt publikum. Her er artister som Manu Dibango, Salif Keita, Mory Kantè, Papa Wembe, King Sunny Ade, Youssou N`Dour, Kanda Bongo Man, Angèlique Kidjo, Lucky Dube og Johnny Clegg.

  YOUSSOU N`DOUR (f.1959) fra Senegal har hatt stor suksess i andre deler av verden med sin imponerende stemmeprakt og sin spesielle blanding av vestafrikansk og vestlig popmusikk, som han kaller mbalax. Han deltok på konserten for Nelson Mandela på Wembley i juni 1988.

  Youssou N`Dour

  MORY KANTÈ har utviklet en elektronisk utgave av instrumentet kora. I musikken sin bruker han også andre tradisjonelle vestafrikanske instrumenter som balafon, tama og djembe, de viktigste trommetypene i Vest -Afrika. Mory tilhører en berømt familie av jalier* i Mali, men flyttet til Paris for å gjøre musikken sin kjent. Mory Kantè var den første afrikanske artist som nådde toppen på  videolista i MTV i 1988. Det gjorde han med ”Yéké Yéké”.

  Klikk på bilete for å sjå ein større versjon av Mory Kante!


  * Jali:  En jali er en musiker og historieforteller som kan sammenlignes med skaldene i Norden i norrøn tid. Jalien tar vare på stammens historie og tradisjoner, han spiller til dans og ved ritualer, fremfører gamle sanger og lager nye. Dette går i arv.
        
  RAI, en musikkform fra Algerie, som har fått en viss utbredelse i vesten. Raimusikkens fremste representant, Khaled, er blitt et stort navn internasjonalt. Det samme gjelder den pakistanske sangeren Nusrat Fateh Ali Khan med sin videreføring av sanger i musikalsk tradisjon.

  ”Mainstream”.
  Mange av rockens tidlige giganter er fremdeles oppegående på 1990-tallet. Av grupper må nevnes The Grateful Dead, som hadde større suksess enn noen gang til de ble stanset av gitarlegenden Jerry Garcias død i 1995. The Rolling Stones ruller videre, uten bassisten Bill Wyman, men kanskje bedre enn på lenge.

  Flere andre grupper har gjenoppstått etter å ha ligget i mer og mindre dvale: Little Feat, The Allman Brothers Band, Steely Dan og The Eagles. Og i 1994 gikk svært mange drømmer i oppfyllelse da de gjenlevende medlemmene av The Beatles kom sammen igjen.

  The Eagles - klikk på bilete for større versjon!


  Elton John ble som en slags motedesigner på 1990-tallet, noe som ga han Oscar i 1994 for ”Can you feel the love tonight”- skrevet til Disney-konsernets tegnefilm ”Løvenes Konge”.

   Hør melodien til ”Can you feel the love tonight” (midi-fil)

  Senere kom han høsten 1997 med en nyutgivelse av sin mest kjente sang, Marilyn Monroe-hyllesten ”Candle in the wind”, denne gangen med ny tekst av BernieTaupin knyttet til Lady Dianas liv og bortgang. Dette ble musikkhistoriens til nå mest solgte utgivelse.

   Hør melodien til ”Candle in the wind

  Grunge.
  Ved inngangen til 1990-årene oppstod en ny stilretning i amerikansk rock med utgangspunkt i Seattle. Den fikk betegnelsen grunge, og kjennetegnes bl.a. av høy energi og melodiøse sanger som pakkes inn i støyende gitarlyd.

  Flere betydelige grupper er blitt identifisert med Seattle-bølgen, bl.a. Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam og Afghan Whigs. Andre grupper som står sterkt i USA denne tiden er Red Hot Chili Peppers, Stone Temple Pilots, Alice in Chains, Smashing Pumpkins og Soul Asylum.

  Afghan Whigs - klikk på bilete for større versjon!


  Grupper som er mer eller mindre døgnfluer dukker opp på 1990-tallet. Rundt 1996 er disse gruppene i rampelyset Suede, Blur, Oasis, Pulp, Cast, Bluetones og Primal Scream. Dette er grupper som trekker store veksler på musikken fra 1960 og 1970-årene.

  Ved slutten av 1980-årene kommer en ”kvinnebølge” i den mannsdominerte rocken, mange dyktige kvinnelige musikere og sangere gjør seg gjeldende: Suzanne Vega, Tracy Chapman, Sinèad O`Connor, Tanita Tikaram. Andre nye navn er Tori Amos, Melissa Etheridge, Sheryl Crow, P.J. Harvey og Cèline Dion.
  Klikk på bilete av Tanita Tikaram for større versjon!


  Tusenårsskiftet-2000.
  Det er vokst fram helt nye trender innen populærmusikken etter at rocken lenge har vært dominerende. En ny ungdomsgenerasjon er kommet på banen med sin egen form for discomusikk, tung, beat-basert house og techno. Flere av disse trendene henvender seg til ungdom som ikke kjenner seg igjen i rocken som sjanger, men forbinder den med gårsdagen. Hver for seg og sammen utgjør derfor disse nye musikkformene et betydelig anslag mot rockens hegemoni.

  Techno-musikk
  Technological music står i skarp kontrast til den tradisjonelle rocken. Stilen har røtter i 1970-årene, og grupper som Kraftwerk og Tangerine Dream er viktige inspirasjonskilder for den mer beat-orienterte techno-musikken.

  HIP –HOP.
  Hip-hop er en samlebetegnelse for Rap og miljøet rundt. I USA blandes jazz og hiphop med spennende resultater av artister som Ragga Twins, Us3, Eusebe og Guru`s Jazzamatazz.

  Ragga Twins - klikk på bilete for ein større versjon!


  TRIPHOP.
  Storbritannia, nærmere bestemt Bristol, er utgangspunktet for en retning som er blitt kalt triphop og som er en blanding av pop, house, dub, rock og techno. Sentrale artister innen denne retningen, som kanskje vil vise seg å få stor gjennomslagskraft, er Tricky, Goldie og islandske Bjørk.
  Tricky - klikk på bilete for å sjå større versjon!


  Tricky er en britisk låtskriver og produsent, og den mest innflytelsesrike skikkelse innen house/techno-musikken i midten av 1990-årene. Han samarbeider ofte med sangere som Nench Cherry, Terry Hall og Bjørk, og har skapt den særegne stilen som er blitt kalt triphop.

  Komponister av filmmusikk.  
  James Horner (1953-) ble først virkelig godt kjent etter at han komponerte musikken til Titanic (96), der han fikk to Oscars.

  [Same periode Norge]

  Google

  [Startside] [Arbeidsmåte] [Læreplanar] [Perioder] [Lenker]

  Temaweb er ein netteneste frå PILOT, Møre og Romsdal
  Redaktør:
  Åshild Støbakk (Godøy skule - www.godoy.no)
  Webmaster: Svein Frøystad Oppdatert: 01.02.04